לוגו

על הקצה - נוער בסיכון

למי ההרצאה מיודעת: אנשי חינוךעמותות

הרצאה או סדנא: הרצאה

תוכן הסדנא:

מי הם הנוער בסיכון? 

רשויות הרווחה מגדירות ילדים בסיכון כילדים במצבים אשר עלולים לפגוע ביכולתם להסתגל לבית ספר, לחברה ולמשפחה.

בשנת 2006, ועדה בראשות פרופ' שמיד בחנה וסקרה את מצבם של ילדים או בני נוער בסיכון. הועדה ביקשה לנסח הגדרה אחידה למושג ילדים בסיכון. על פי דוח הוועדה, ילדים בסיכון הם אלו החיים במצבים המסכנים אותם במשפחתם ובסביבתם וכתוצאה ממצבים אלו נפגעה יכולתם לממש את זכויותיהם על פי האמנה לזכויות הילד בתחומים שונים.

כלומר, שילדים בסיכון הם ילדים שבמצב נתון נמצאים בסכנה שנגרמת, בין היתר, בגלל הסביבה בהם הם גדלים. ההנחה הזאת שמה הרבה אחריות על הסביבה בה גדל הילד, וטומנת בחובה הנחה שבהינתן שינוי בסביבה בה גדל הילד ובמשפחתו- הילד יוכל לצאת מהסכנה בה הוא נמצא. במקרה של ילדים בסיכון, האחריות של החברה כולה לדאוג לאותם הילדים ולמנוע או להקטין את הסיכון בו הם נמצאים.

כאמור, ישנם מספר תחומים בהם ילד עשוי להימצא בסיכון:

  • קיום פיזי, בריאות והתפתחות
  • השתייכות למשפחה
  • למידה ורכישת מיומנויות
  • רווחה ובריאות רגשית
  • השתייכות והשתתפות חברתית
  • הגנה מפני אחרים ומפני התנהגויות מסכנות שלהם עצמם

(מתוך אתר נפש תאומה https://www.nefeshteoma.org/child-at-risk/ )

תקראו את זה רגע, מה דעתכם? 

אם תשאלו אותי כל בני הנוער בסיכון. זו אמירה כבדת משקל, אבל המציאות הוכיחה לי שכל נער בין 10-18 עונה לפחות על מאפיין אחד ומתמודד עם אתגר אחד לפחות שמקשה על הwell being במציאות חייו. רמת ומידת הסיכון, כמובן משתנה ותלויה במשתנים רבים נוספים, אך עדיין, ישנה מצוקה, ועבור הנער, היא כבדת משקל. 

ההתבגרות כיום ארוכה מתמיד והתהליכים הפיזיולוגים, הרגשיים, החברתיים והקוגניטיביים החלים על המתבגרים בשילוב  האתגרים איתם הם מתמודדים מגבירים את הסיכוי לסיכון. 

לכן, זו הרצאה שמתאימה לכולם. עם זאת, בהרצאה אחדד את התנהגויות הקצה, המאתגרות, החוזרות ומהוות סכנה ממשית, מאפייני הנערים, הרקע וכמובן נורות אזהרה וכיצד עלינו לנהוג על מנת להביא לשינוי במציאות חייהם. 

 "אנו מבקשים להושיט יד למי שאבנים שימשו אותו עד היום בעיקר על מנת לבנות חומות סביבו" (מקום בעולם) 

שמיד, הלל (3112 .)דו"ח הועדה הציבורית לבדיקת מצבם של ילדים ונוער בסיכון ומצוקה